ASSALAMUALAIKUM !
Segala kesulitan harap di maafkan . Blog masih dalam penyelenggaraan. Thanks :)
♬ jagiya farah ◕ ‿◕ ♬: August 2011


Pages

pengumuman penting !




hello semua ! tak sempat lagii nak update blog buruk nih . sangat busy sekarang nih sebab nak kene tolong mak aku jage kedai lagii. korang semua sihad tak ? kalau yang sihad tuh bagus lah . yang tak sihad tuh bawak jumpa doktor lah..raye dah dekat nih . nanti tak syyiiookk pulak korang raye sakit-2 kan ?

oke , memang aku tahu nasihatkan orang jer . actually aku sendiri demam sekarang . selsema dan semua ada ! HAHA :D . tapi masih tak terbuka hati nak pergi klinik sebab tak teruk pon . huu ~

ingat nak update entry nih semalam . tapi aku pergi jerteh pulak , balik terus tido . leteh sangad . malam nih mak aku cakap nak pergi pulakk . entah larh . aku teman jerk oke jugak ken sebab aku memang suke jalan-2 nih . wwuuuwuuwuu ~

dah lame aku tak ber'facebook'ing . sejak ade blog sendiri aku lebih suke ber 'blog' ing pulak. lantak lah . lagi pun aku memang dah sangad boring dengan facebook . sebab tuh laa aku cipta blog sendiri .

tapi aku sendiri tak tahu jampi ape yang ade dalam facebook tuh . walaupun boring tetap rase nak bukak. korang mesti pernah rase macam tuh kan ? huhu .

eyh farah , tadi cakap ade pengumuman . pengumuman pengumuman ! hehe . korang tengok lah blog aku dah jadi turquoise . shantek tak ? sila muntah dengan sopan untuk blog ini . hee ~

lame sangad aku cari background kaler nih yang berkenan di hati . sekarang baru jumpe . aku dah tukar header skali . dah tak de bitter sweet . aku buad belog farah . hee ~

i think better use own name kan ? eyh betol ke ayat aku ? sebab tuh lah link untuk blog ini jugak telah ditukar dari http://bitter-sweet-bitter-sweet.blogspot.com/  kepada http://belog-farah.blogspot.com/  . lebih pendek dan ade name aku . nih link dah lah panjang tak de kaitan dengan name sendiri pulak kan ? menyampah !

blog ini diedit seratus peratus oleh aku sendiri. sebab tuh lah tetap tak cantek macam korang punyer . huu ~

nanti korang promote lah blog aku nih kat semua oke . bukan publicity lah sayang , tapi saje jer . HAHA .

tapi ken , dah tak de elmo dalam blog aku . tinggal jam tuh jer satu lagi yang elmo . aku sangad sayang nak buang walaupun aku nampak sangat menyemakkan kat situ . aku suke sangad kartun tuh sebab dia comel . warna merah . cute cute cute . nanti kalau korang nak bagi aku hadiah , bagi  lah patung elmo kat aku epp  :)

oke lah dulu , aku bukan nak cakap banyak pon . just nak buad pengumuman pasal link blog aku yang dah ditukar tuh . huu ~

nanti aku update lagi oke . selamat hari raye . hari nih hari buad tapai kan ? selamat buad tapai mak cik . hee~

bye .



tak nak comment pon like jer boleh . hee ~



hye semua !! nampak tak aku bagi salam sangat comel kat atas tuh . kredit to : kak aisyah ler sebab dah bagi izin untuk semua amik free kat situ . lagi pun aku malas nak buad sendiri , buang mase dan sangat tak comel nanti . aku mane lah pandai nak buad doodle . ade sape-2 nak ajar aku tak ? sumpah aku belajar baik-2 . huhu ~

kenapa orang lain ade blog yang sangat comel ekh ? aku pon nak comel-2 jugak . tapi memang tak kretif langsung kan aku nih . nak buad macam mane nih . huu ~

mesti korang nak suruh aku tempah jer kan ? aku pikir pon gitu jugak tapi , masih dalam pikiran lah . HAHA :D. orang lain mane tahu citarasa kita kan ? tak harap sangat lah . walaupun geram nak pegi tempah-2 . huu ~

korang tengok blog aku pink sangat kan ? then , mesti korang pikir aku minat gilaa pink . salah ! aku tak suke pink lah . tapi bile edit blog sendiri tetiba jadi pink . tak tahu nak buad macam manaa nih . pelik sangat . wuuhhuuu ~

aku nak buad blog aku nih nampak matured lah sikit . korang tengok blog aku macam blog budak jerk kan ? huh ! aku nak blog aku macam kak aisyah punye atau pun blog oh ! ninie nih . shantek tau !

kredit to : lyssa faizuren :)



nak belajar buad doodle yang comel-2 jugak . tapi aku nih keras tangan lah wey . tak tahu macam mane nak lukis semua tuh . nak buad macam mane pon sumpah aku tak tahu . ok ! "darak " sangat ker ? terlebih jujur pulak =_=' !

tapi kan , ade yang comment tanye kat mane shoutbox aku . memang korang pon tak nampak jugak ker shoutbox aku tuh ?? atas sekali belah kanan . kalau betol tak nampak sila lah komen . nanti aku tak nak buad shoutbox macam tuh lagi dah . huu ~



oke , gambar atas tuh lah icon shoutbox aku . sekarang dah boleh cari yer . nampaknyer aku memang kene tukar tema blog aku  sebab orang dah naik pening bilaa masuk blog aku . huu ~

ok lah dulu . sudah sangat lewat nih . mate pon dah mengantuk .tangan semakin malas nak menaip . so aku terpaksa tido . hehe . good night all !




tak nak comment pon like jer boleh . hee ~

mesin ABC baruu aku . hee ~

assalamualaikum , hye !

sudah lame aku tak update blog kan ? mesti korang dah sangat rindu dengan aku . hehe . eleyh ! tak ngaku tak per. ego lah tue ! :)

korang semua boleh bayang tak , balik umah henset rosak , then komputer pulak buad hal . so ? tak de ape yang nak di buad selame kat rumah . boring gilaa weyh ! * mesti korang tak dapat nak bayang lagi kan ? tak pe , aku tak amik aty banyak sikit jer .

nasib baik aku dah beli novel dua biji. cukup lah untuk dua hari aku kat rumah . aku pon sikit jer busy kat rumah minggu nih , nak raye kan . HAHA :D . ape kaitannye ? tak de hape lhaa !

mak oii ! geram sangat-2 bilaa pendruf rosak . habis kerja prinsip akaun aku . korang tahu kan betape susah aku nak buad benda yang sangat aku tak reti tuh . =_='

sesesungguhnya , ALLAH sedang menguji kamu di bulan ramadhan ini sayangs ~

sekarang aku sangat sibuk sebab nak kene buad balik benda alah tuh ! tapi masih sempat lagii nak update kan ? agak-2 siap tak benda nih malam nih . ? kompem korang pikir dah tak siap kan ? ye tak ?

huh ! ye lah tue ! hik hik same lah kite . aku pon pikir gitu jugak . hehe

pagi tadi mk aku nak pegi jeteh , then die tanye nak pesan ape . time tuh aku rase macam nak makan ABC jer . aku memang sangat suke dengan benda tuh . so aku pesan je lah. walaupun aku memang selalu makan benda tuh .

  takkan lah mak aku nak beli pulak kan ? masih awal lagii nak tunggu berbuke . so , dia pon beli lah mesin kisar ais tuh terus .

tapi sangat susah nak guna . nasib baik adik-2 aku suke buad benda tuh . aku tukang senduk ais letak dalam mangkuk jer . kitorang buke dengan ABC . best sangad lah !


mine but thanks to : google :)
nampak mesin kat atas tuh ? haa ! gitu lah mesin ABC umah aku . sebijik dengan kaler nyer skali . tapi yang kat atas tuh aku google jer . tah lah sape punyer aku maen sentap jer . sory kalau korang punye . malas nak take picture lah . hee ~

credit to : google :)
 gambar ABC kat atas tuh gimik jer ok . aku buad tak lah sampai jadi cantik macam tue . lagii cantek lah ! kui kui kui ~

tapi korang dengar lah ni . sangat sedeyh tau tak , aku tak tahu lah yang ayah aku nak jugak makan ABC tuh . sebab dia baru je balik dari masjid. aku pon tanye lah die nak ke tak ?

die cakap , " doh tak dok orey wat nok makey gano ? "

aku pon bangun lah nak pegi buad kat die , then die cakap " tak po lah , ayoh tok sey doh "

macam mengajuk jer . sangat serba salah aku jadinye . tapi tak buad pon sebab ayah aku pegi mandi lepas tuh coz dia panas . huhu ~


ok dulu epp ! hehe . aku nak siapkan prinsip akaun aku nih duluu. ... kalau aku sempat nak update lagii minggu depan aku update lah oke !

mesti lah sempat kan sebab minggu depan cuti raye . . yipppiiyy~~ !

selamat hari raye lah yer . mmuuaahhh ! sayang kamoo semua , mesti aku rindu lagi dengan blog nih nati . sabor jer laa ~

nasib baik aku budak asrama kalau tak tiap hari aku belai blog buruk nih . kui kui kui . ok duluh .

bye .



tak nak comment pon like jer boleh . hee ~

membaca jambatan ilmu .

assalamualaikum , hye !

jom bace buku ! haha . sekarang aku tak mau fikir ape-2 lagi pasal prinsip akaun ke , bahase arab ke hape ke . semua malam nih . HAHA :D .

sekarang aku tengah belai benda nih . syyyoookkk !! habis weyh ! haha

kaki novel :)


bukan pe , semalam otw nak balik umaa , aku bereti kat muda osman . then tengok novel-2 kat situ memang sangat banyak ! tak tahan den nak tengok saje . tak tahu isi lah wey ~

so , aku beli je lah . dua biji lorh ! habis duit aku , balik umaa kene marah dengan mak . tak pe . dah biase kene marah . marah-2 manje jer tuh . huu ~

yang ni lagi satu . tak sabar aku nak sepak teranjang kau ! buuaahahaha ~





sepupuku suamiku:)



tak nak comment pon like jer boleh . hee ~

" about me " contest by aisyah


assalamualaikum , hye !

oke , ini entry contest " about me " . baru nak update entry ni . minggu lepas kan aku ade bagi tau kat korang yang aku nak join contest nih . ingat tak ? ok , korang memang tak amik aty aku langsong ! =_= '
 
    ni baru banner contest :)


kalau korang rase nak join jugak bile bace entry yang sangat gilaa aku nih , korang usha lah blog nih dulu oke .

nih festime aku join contest , contest nih nampak senang nak buat tapi memang sangat susah nak menang . jadi aku tak boleh nak berharap sangat . :(



by edited :)
  • name aku farah izzati . korang boleh panggil aku farah jer . cantek kan name aku ? dulu ayah aku nak bagi name fatimah jer kat aku , tapi mak tak bagi . nati automatik orang panggil aku timoh kan ? yer lah orang kampung tak kretif pon . tapi sekarang fatimah tu orang panggil fetty kan ? tak kisah lah , asal name aku tak jadi ferry pulak :)

            
  • i'm still a student oke .baru umo 16 tahun . tapi ramai jugak yang ingat aku nih dah umo 18 ke atas bilaa tengok pic-2 aku kat facebook tuh . korang nampak muka aku nih terlebih tua ke ? tak mahu ~

  • aku nih memang sorang yang tak de keyakinan diri langsung , tapi aku tak suka ikut orang lain dalam buat keputusan hidup aku . memang aku tak suke bila family aku nak atur hidup aku . kalau nasihat jer insyaALLAH aku fikir balik ape yang diorang cakap.

  • time kecik-2 dulu ade jer yang nak gelakkan aku bilaa tengok aku . oke , memang sangat tak matured time tuh . aku nih perangai dah la macam laki , pakai baju tak matching langsung ! korang boleh bayang tak , *seluar trek kaler biru tua + t-shirt sukan sekolah kaler biru + tudung bawal kaler merah = badut* . aku fikir badut tengok aku pon gelak jer . HAHA :D .

  • sekarang dah matured oke , nanti mesti kalau korang nampak budak pakai bju tak matching kat tepi jalan teringat kat aku kan ? hehe . aik ? dah rindu ker ~

  • aku nih sporting jer . *perasan . sangat baik dalam kelas , dan sangat tak baik kat asrama . sesungguhnya aku memang tak suka dengan pentadbiran asrama yang tidak adil ! oke , aku memang sorang yang anti-biro sejak form1 lagi . tapi , semua tuh tak menjejaskan prestasi aku pun .

gambar ini diambil curi-2 :)

  • aku sayang mak ayah aku . ayah aku tegas weyh , tapi tak garang pon . biasalah tuh kan ? tapi sangat teruk sebab dia tak sporting macam anak die nih . susah nak di bawa berbincang !


ini juga di curi-2 :)

  • tapi nasib baik mak aku sporting jer . die lah yang beranakkan aku . ibu ,engkaulah ratu hati ku ~~

  • time tuh aku baru jer celik mate , tersedar setelah aku dengar mak aku bertempik kuat gilaa . kesian mak . mak buat ape yer ? aku tak nampak . so , aku berusaha keluar dari perut mak aku tuh nak tengok kenape dengan dia . sabar mak , nanti saya tolong mak yer . tunggu kejap jer lagi saye keluar . bilaa aku keluar aku tengok semua orang pakai topeng , aku sangat takut dan menangis kuat-2.mereka bawak aku gi jupe sorang laki , then laki tuh iqamatkan aku .

  • Alahuakbar Alahuakabar ! sungguh merdu dan aku berhenti menangis . rupenye dia ayah aku bila dia peluk dan cium aku . anok ayoh ~ HAHA :D

  • tahun lepas aku PMR . keputusan aku sangat oke dari biasa , 7A 1B 1C tak target dapat banyak tuh pon . tahun depan aku SPM pulak . nak lagi tinggi dari tuh . tak kire ! nak jugak !! huu ~


  • aku nih memang tak kretif pon , aku suka tengok pic-2 orang lain yang edit guna photoshop , photoscape dan sebagainya tuh . aku pon download jugak benda-2 tuh . tapi tak reti nak buat cantek-2 macam diorang . dengki !


  • ppssstt ! sangat gembira bilaa ade yang cakap aku nih klon dengan heliza helmi . suke gilaa ! ye lah , artist tuh comel + baek . aku pun comel + baik jugak lah kan ? HAHA :D *sila muntah dengan sopan untuk amik hati aku .


  •  aku sayang dengan kawan aku . sape tak sayang kawan wei ~ diorang nih kawan baik aku dunia akhirat . sayang kamu semua . mmuuaahh ! * satu kiss untuk semua . hehe :)

  • i'm not single lagii . so sori kepada yang nyelit-2 nak masuk . pintu hati telah di kunci dan kunci nye telah di letak kan dalam bekas konkrit yang sangat tebal di tanam di tengah   laut . macam sinar gamma pulak kan ? HAHA :D .

  • okey aku stop sini dulu . kalu panjang-2 sangat nanti letih kak aisyah nak bece . ye tak ? hee ~

bye .





tak nak comment pon like jer boleh . hee ~

aku pon exam jugak .

assalamualaikum , hye !

ape kabar semua ! sangat rindu dengan kamu semua ! stres gilaa minggu nih . exam , exam , exam !! pening ! !






memang lah dulu aku cakap setara ogos tuh tak penting kan ? tapi bila aku fikir-2 balik , bile lah aku nak pandai kalu semua exam tuh tak penting . bila aku dapat naik pentas nak terima anugerah ? asyik orang same jer . aku pun nak jugak ! walaupun setara ogos tak kan dapat anugerah . hee ~

malam isnin tuh aku tak tido sampai pagi , sebab study prinsip akaun . sangat susah nak faham weyh ! ye lah , aku nih memang  susah nak faham dengan subjek nih . tapi malam tuh kene study sorang-2 . sape lah nak tolong ajarkan aku last minit cam tuh . so , study sendiri lah .

festime study PA sorang-2 . ade yang faham , ade yang tak faham-2 sampai sekarang . HAHA :D .sangat bangga bila kawan aku mintak aku ajar dia pulak . rase macam sangat dihargai dan seperti sorang yang 'bijak' prinsip akaun . wwuuwwuuwuu ~

terima kasih kerana telah 'menyedapkan ' hati aku . HAHA !

jadual exam memang gilaa padat . hari last exam semua killer subject . boleh membunuh aku bhai ! tapi rilek lhaa ! baru setara ogos kan ? hehe :)

ahad : BM , PQ .

isnin : MM , PA , SEJ .

selasa : SN , SI , BI .

khamis : addMATH , EA , BA .

sangat gilaa jadual kan ? haha . kenapa harus ada bahasa arab ! tak mahu tak mahu tak mahu ....!

haha . bodoh punye persoalan kan ? tak payah masuk sekolah agama kalau tak mahu bahasa arab . " kalu tok sey belaja nikoh laluh ! bia mok wak kiro lah sapo-2 hop nok tuh . tok sekoloh gak nikoh laluh , wak nyusoh ko mok nok pero mun . " -  sungguh mendalam kesannye terhadap perasaan ku . ayat mak aku nih beb ! hehe

aku tak kisah , masalahnye ade ke yang nak kat aku ? sengaja buat ayat tak laku . haha . kalau di fikir-2 , alamatnya tak kawin lah aku . kesian mak aku pulak ,terpaksa 'pero ' aku . HAHA :D .

hari nih mood aku sangat tak stabil . tah laa aku pon . time jawab BI tadi aku tido . bangun jer rase macam nak marah semua budak dalam kelas aku , nak nangis pon ade jugak . nasib baik lah dah hampir siap paper aku time tuh . tapi aku tetap tinggal 2 soalan struktur . sangat tak de mood nak jawab . biarkan lah ! kalau terus jawab pon belum tentu A kan ? huu ~

sekarang , aku nak tahu jer , ade sape-2 yang sudi ajar aku bahase arab tak ? then , tolong aku lengkapkan nota ekonomi asas aku . tak pasti nak bace ape untuk exam nanti . nanti mesti pening lagii . esop nak kene buat kerja kursus prinsip akaun sampai siap . malam esok baru nak bace-2 buku . tak pasti lagi buku ape yang akan dibace .  hehe :)


oke duluu . aku tak mahu tulis terlalu panjang esei dalam blog ni . wat letih jer korang nak bace kan ? dah laa mengaruut jer memanjang ! HAHA :D

bye .

tak nak comment pon like jer boleh . hee ~

bila cantik nak jadi hodoh .

assalamualaikum , hye !

hari nih aku update lagi .. rajin kan ? HAHA's . aku masih dalam mood berbloging lah .
nati dah kene pergi asrama . tak larat aku nak simpan idea-2 untuk entry baru . baek tulis je terus .tak de yang salah kan ?

susah tau bile dah jadi pelajar asrama nih . banyak perkara yang terpaksa dikorbankan . nasib baik asrama dengan rumah aku tak lah terlalu jauh . kalau nak balik tiap hari pon boleh . tapi tak de yang nak tolong hantarkan pulak . =_='

aku bahagia dapat tinggal kat asrama tuh . nasib baik aku tak tinggalkan wataniah . ingat nak pegi SESTER jugak . nak ikut mira .tu pon kalau dapat.

aku pon tak baget nak dapat result banyak jugak . so ? aku tak mitak mane-2 sekolah lah . tengok-2 dapat 7A . meletup jugak mak aku . asyik suh aku gi wat rayuan jer . aku sayang lagi lah dengan sekolah wataniah tuh .sayang jugak dengan orang kat situ . HAHA's :D

sebenarnye entry aku nih pasal bende laen . hari tuh aku ade terbace surat khabar kat dewan makan . ade jugak orang nak jadi hodoh yer ? yang pasti bukan islam . insyaALLAH .

mesti korang ade bace jugak kan ? kalu tak bace lagi , bace lah entry neh sampai habis ok ! :)



OMG ! manusia kah ini ?

yang gambar kecik tuh muke die yang asal . comey jugak kan ? tak tahu lah kene sampuk dengan hape . terbukak aty die nak buat 'plastis surgery' sampai macam tuh sekali .

 kalau die tukar muke die jadi makin comel logik gak kan ? neh ? macam setan jer ! ade lagi lah , bukan yang nih jer .


yang nih pulak nampak macam muka kucing kan ? aku tak tau lah die neh laki ke pompuan .tak dapat nak dibezakan melainkan tengok alat kelamin die . huh ! btw , aku suke sangat dengan benda tajam yang bercerucuk kat bawah hidung die tuh . ganas !



mungkin laki neh sedikit sopan dengan 'plastic surgery' die yang tak seberape tuh . maybe dia masih sayangkan wajah dia yang hensem tuh kan ?



aku rase lah , orang yang buat macam neh die rase hebat . tak pon memang die rase yang die tuh hodoh . baek die hodoh kan lagi muke die supaye orang laen tak nampak die tuh hodoh sebab muke die yang hodoh tuh tersembunyi di sebalik 'plastic surgery ' yang sangat hodoh tuh .

ok , stop . aku harap lah tak de orang islam & melayu buat macam tuh . bersyukur lah dengan ape yang ALLah bagi . tak payah nak melebih .

bye .

p/s : ngeri jugak aku tengok muke macam tuh . agak-2 sakit ke tak ekh ? huu ~

tak nak comment pon like jer boleh . hee ~

kite puase kan ? =_='

assalamualaikum , hye !

korang nak tau tak nape tajuk entry aku macam tuh ? sebab aku tak rase pon yang bulan neh bulan puase . leteh tak lah rase sangat . maybe tak berkat kot aku puase . tapi aku selalu semayang terawih lhaa ! huu ~

yang tu perasaan aku time duk asrama . bile balik jer umah terus aku rase shahduu , dah dapat rase yang aku berade dalam bulan ramdhan yang sangat berkat dan penuh dengan rahmat ALLAH .

ececeeh ! berbunge-2 pulak kan ? haha !

kalau macam nih la kan , aku nak duk kat umah lah dalam bulan puasa nih . nak berulang jer . baru lah dapat rase yang aku nih sedang berpuase .

kat asrama aku tak pegi sahur pon pagi-2 . sangat lah malas . ye lah , dewan makan dengan 'villa' aku tuh sangat lah jauh . laen lah kalau yang duk kat bangunan asrama tuh . semua dekat . kalau malas lagi tak tahu lah .

balik je umah , aku tengok adik aku sangat leteh . die baru darjah 2 . tapi dah puase . HAHA :D . mak aku cakap , dalam family , aku lah yang paling malas nak puasa dalam family .

aku start puase penuh pun time aku dah masuk darjah 6 . tu pun sebab dah diwajibkan aku berpuase .haha . sebelum ni ? aku tak makan lah time duk kat sekolah . aku cakap lah aku puase . walaupun hakikatnye rekaan semate-2. :)

balik umah boleh makan banyak -2 . time aku sekolah rendah , ade sorang cikgu aku tu suke story mory . satu hari tu , die story lah pasal die puase time kecik-2 dulu .

cikgu  cakap ::

' sayo bereyhi bena kalu masuk buley poso gak . sedak ngoti lah ! ingat maso sayo poso kecik-2 rituh . sedak kalu jadi pulop maso besar neh . maso tuh sayo baru balik sekoloh . leteh bedooh sero . dahago , lapar ado belako . buley poso key . mok dengan ayoh sayo tak dok rumoh maso tuh .'

 ' lepah tu gak , sayo pon gi dapur , sayo tengok ado nasik . sayo pon amik makey .sedak laa hoh ! abih 3 pinggey sayo make . tak dok ore nok oyap gapo-2 mugo tak dok ore rumoh sayo maso tuh . sayo poso pi gak .! HAHA :D . lepah abih nasik 3 pinggey siap minum air apo doh baru sayo ingat sayo poso . HAHAHAHA *ketawa besar . '

ade sorang pelajar tanye ::' cikgu ! tak po koh makey ? batal doh lah poso cikgu ! HAHA:D . '' tak po lah kalu tok ingat ' - cikgu aku pom mule lah berceramah .

' kalu kito makey sebab tok ingat tak po . jangey wat lolok tok ingat sudoh ! tok batal poso kito sebab kito tok ingat .tapi batal poso sebab wat lolok tok ingat . jangey tipu diri sediri sudoh . kiro rezeki kito lah tu ALLAH nak wi . bersyukur lah sapo hop buley tuh . HAHA *ketawa sedikit kecik . '


ok , balik pade tajuk kite yang asal . nape bile sampai kat umah baru aku rase macam dalam bulan puase ekh ?

sebab ade tv . kat asrama mane ade tv kan ? huu ~

bile balik jer first aku dapat dengar muzik syahadah tuh . walaupun tak tengok cite tuh , aku suke dengar muzik die . coz rancangan tuh ade dalam bulan puase jer . bulan laen tak de .





lepas tuh , pagi-2 aku boleh bangun sahur . nak masuk pukul 5 bolehlah nak dengar mak aku memekik ,walaupun memang dapat dengar selalu die memekik .

' rah ! bangun-3 ! nok pukul 5 doh neh . cepat-2 gi masok nuh . tok dey nok sahur pulok kegih ! '

dengan sangat-2 malas dan mengantuk aku bangun masuk toilet . :D

aku pon masak lah ape yang aku reti . kalau malas sangat aku buat jer telur dadar + ikan singgang . huh ! korang jangan tak caye pulak yang aku masak ok !

lepas makan tuh aku tido dulu depan tv . masuk subuh mak aku suh semayang . lepas tuh tido balik . HAHA :D . kita memerlukan tido yang secukupnya .

bile bangun jer dah azan zuhur . ye tak ? HAHA's .
tak lah ! tak tak tak , aku bangun lagi awal lah . * baek ~



paling best bulan neh aku dapat tengok cite ketuk-ketuk ramadhan . mesti korang pernah tengok kan ? best gile rancangan neh . suke sangat pengacara die tuh . entah puase ke tak die tuh . tak nampak leteh langsung kan ? HAHA :D.

aku nih sangat lah pemalas korang tau tak ! mesti semua dah tahu kalau aku tak cakap pon . huu ~ =_='

pernah sekali mase bulan puase nih , aku terlepas malam LAILATUL QADAR . mase tuh aku darjah 6 .rugi giler beb !!!  huhu ~

malam-2 sebelum nih memang aku tido lewat. tapi tak lah selewat malam tuh . aku tak mengantuk langsung . sampai pukul 4 lebeh . seingat aku lah , aku baru jer tido 10 minit .then mak aku pon kejutkan aku bangun sahur .

kat sekolah memang mengantuk giler ! tetibe , aku dengar cikgu-2 aku borak .

'eyh ! maley malam LAILATUL QADAR ork ? '

' ho ! jolo-2 . sero laem ekpon maley . tok sero pow kalo .mujo bangun jugok maye-2 maley . '

terkejut beruk aku . terus tak mengantuk . ' cikgu !!!! ' - aku terjerit macam kene sawan .

habis orang tengok kat aku . maluu weyh . bukan sengaje pon nak menjerit melalak macam tuh . diorang semua ketawe tengok aku macam tuh . ' ngiga koh ? ' - sempat lagi cikgu tuh tanye . huu ~ =_='

so ? banyak pengajaran dapat tau . kalu tak leyh tido malam-2 tuh rajin-2 kan lah bangun solat . jangan jadi macam aku sudah . menyesal tak habis-2 . wuuwuuwuu . ~

ok lah dulu . aku rase korang semua memang dah mengantuk gilaa bace entry gilaa nih . nati tak pasal-2 ngan korang sekali gilaa . tapi aku tak gilaa ok ! HAHA's . chaw duluh !

bye .






tak nak comment pon like jer boleh . hee ~

raya , raya !

assalamualaikum , hye !

ape kabar korang semua ! baget ramai jer .hee ~
balik asrama terus update blog . * rindu . minggu lepas sempat update sekali jer . busy sangat lah . ade orang kisah ?  =_='

tadi aku dengar lagu raye dalam radio . fuh ! rase macam dah raye jer . syahhduuuu ~
korang penah rase tak perasaan macam aku neh ? bile dengar jer lagu raye mesti terbayang yang hari tuh da raye . tak pernah ? ok , lupe kan .

mase kecik-2 dulu suke sangat maen bunga api kan ? best gile lah !
sambil-2 maen nyanyi lagu raye , gile-2 best punye !

'selamat hari raya , hari untuk kita bersuka ria . mintak mak kuih sepotong . saya mahu makan kerna perut kosong . selamat hari raya !!!! '

yang aku merah kan tuh part yang kitorang nyanyi ramai-2 .yang lain tuh aku solo . tak pon sepupu-2 aku yang laem solo . amik turn lah . sape yang 'feel' raye dulu . :) 

ade sekali tuh , time tu aku darjah 2 tak silap . tak 'matured' lagi lah . hee ~
sepupu aku semua balik ramai-2 . tak kire lah jauh dekat . mak aku pon beli bunga api satu kotak tuh . memang banyak gile lhaa !

kitorang maen ramai-2 . tapi yang paling lucu time tuh aku rase tak cukup jer bunga api aku nak maen . padahal bende tuh belambak lagi . tamak gilaa aku .

so ? time maen aku pegang semua bunga api tuh kat tangan aku . sape nak mintak lah satu-2 . haha ! korang nak tau tak ape jadi ?

tangan aku melecur coz bunga api yang banyak-2 tadi . sakit gilaa !! masih aku ingat sehingga hari ini . terus aku buang 'fireworks' tuh then pegi letak ubat kat tangan . padam muke ! tangan dah sakit tak dapat maen lagi .

mak aku cakap tu lah balasan kalu dah tamak-2 sangat . huu ~

bile masuk jer bulan ramadhan , semua orang nak beribadat bile tengah malam . terawih kot . tapi kitorang maen mercun pulak . suke sangat bakar duit .

petang je aku ikut jiran sebelah umah aku neh gi beli 'bedey' . haha ! budak tuh boy tau ! form 2 taun neh . rase macam dah malu pulak bile ingat balik perangai aku time kecik-2 dulu dengan die . terlalu bodoh-2 . HAHA

tak kire lah , time tu kan aku kecik lagi . kalu korang ingat balik zaman kecik-2 dulu mesti rase malu-2 pulak kan ? then banyak lah peristiwa sedeyh + happy + lucu +bodoh + gilaa yang menunjukkan kesengalan korang time kecik dulu . macam aku jugak lah .

tapi bersyukur je lah . kalu time kecik-2 dulu korang tak de kenangan macam neh , pegi mandi sungai , curi buah-2 , nak kene langgar dengan kete , nangis malam-2 , kencing time tido  and semua yang berkaitan lah . ape korang nak cite kat cucu-2 korang nati ? tak seronok lah ade nenek / atuk macam korang neh ! :D

ok , dah terlanjur sangat entry aku neh . balik pade tajuk asal kite lah . :)

malam raye tuh tipu lah kalau korang tak tengok tv kan . kalu umah aku tepat mase semua depan tv . meriah gilaa ! tengok annoucment jer . haha ~



esok rayo  ! esok rayo ! lebih kurang mcam tu laa kat umah aku bile dah dengar announcment macam kat atas tuh . hee ~

lepas tu mula lah buat-2 kerja yang sepatutnya dibuat . contohnya :-
  • kemas rumah cantik-2 .
  • letak biskut raye atas meja .
  • gosok baju raya baru .
  • pasang pelita peliti .
  • happy-2 dengan sepupu sepapak .
  • main bunga api .
  • pasang bunga api yang besar tuh tepat jam 12.oo
  • kunci jam , nak bangun awal esok pagi .
then , banyak lagi lah . dah lupe , maklum lah tu cite aku time mude dulu . sekarang dah belia . HAHA :D

kuih raye tuh ade yang buat sendiri , ade yang buat kat kedai . hee ~
banyak yang buat kat kedai lah , mane lah mak aku sempat nak buat sendiri banyak-2 kan ? aku masih kecik nak tolong time tuh . :)



popia mini :)

tapi , aku suke buat popia kecik tuh time raye . selalu jer aku suruh mak aku buat inti ikan popia tuh . then aku ngan adik aku gulung .sikit je lah , yang banyak mak dengan ayah aku terpaksa gulung sendiri .aku tau makan jer . mak aku buat inti popia tu sedap weyh ! rase lah . meh umaa aku raye neh ok !

mak aku suke buat nasi ayam time hari raye . laku weyh ! ye lah , semua yang datang raye tuh die hidang jer . makan je lah diorang semua tu . haha !

time kecik-2 dulu nak kumpul duit raye jer . jalan punye jauh . abih rumah pegi beraye , semate - mate nak duit tuh . lepas tu 'badi' banyak duit raye . paling banyak aku dapat 20o lebih jer. tak macam orang lain . diorang dapat lagi banyak . huu ~

tapi raye dulu dengan  raye sekarang dah tak same lah . dulu duit raye banyak-2 . sekarang dah tak dapat duit raye . dulu tak malu pon jalan kaki tepi jalan nak kumpul duit raye . sekarang dah segan sangat lah . ye lhaa ! dah tak de orang nak bagi duit raye kat aku . :(

budak-2 sekarang neh tak baek macam aku dulu . diorang datang ,

 ' mok cik , rayo ? ' si mokcik nih salam lah dengan die coz die dah hulur tangan .

siap puji lagi , 'olloolah ! juruh la budok nih . '

then budak tuh pun cakap . ' mano duit rayo mok cik ? '

si mak cik neh dengan blur je bagi . budak tu pon ,

' timo kaseh mok cik ! ' - dengan laju nye lari macam nampak hantu .

sakit hati tak ? kesian kat si mak cik nih . nasib baek bukan kat kampung aku . yang aku tengok tuh kat kampung ayah aku . lembab punye budak .!

kot ye pon nak duit raye jer , naik lah atas umaah dulu , makan-2 biskut , minum air sikit . amik aty lah wey ! wat macam tu pon tuan rumah faham lah nak pew . huh !

ok lah dulu . banyak lagi yang aku nak cite kat korang semua . tapi terlalu malas untuk tulis panjang-2 . haha ! mase pon tak mengizinkan . aku nak siap-2 tuk buko poso pulop neh .:)

bye .

p/s : aci tak kalu malam neh aku update satu entry baru pasal puasa . tak pe kan raye duluh baru puase . HAHA :D








tak nak comment pon like jer boleh . hee ~