ASSALAMUALAIKUM !
Segala kesulitan harap di maafkan . Blog masih dalam penyelenggaraan. Thanks :)
♬ jagiya farah ◕ ‿◕ ♬: May 2013


Pages

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (vs) Kolej Matrikulasi Johor


Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada non-muslim .


tak sangka cepat sangat masa berlalu . terasa seperti cuti masih panjang dan masih lama aku perlu berada di rumah . haihh . malaih ah nak kemas barang hikhik(point sebenar) .

so IPTA mane yang aku pilih ? Matrix ka . UIAM ka . hahaha setelah sekian lama beremosi di facebook , aku akhirnya dapat buat keputusan untuk hidup aku .




Universiti Islam Antarabangsa Malaysia . (Asasi Sains Kemanusiaan )

universiti yang menjadi Impian aku. pernah aku termimpi mimpi sedang belajar di universiti ini . betapa aku sangat2 mengimpikan IPTA ini . sebab apa? aku sendiri tidak pasti . barangkali kerana aku terlalu terpengaruh dengan rakan-rakan aku yang lain . 

-UIAM best !  
-UIAM syok laa , suasana macam obersis . 
-UIAM , ikhtilat kita terjaga insyaAllah .

-UIAM , universiti molek. susoh nak dapat sane wehh. kalau dapat tuh kira bertuah sangat laa .
-lagipun UIAM kan asasi . jimat masa kan ?

dan banyak lagi laa yang aku dengar . betapa aku terlalu menaruh harapan untuk UIAM ini . aku pohon dua kos untuk UIAM ni . pertama - Asasi Ekonomi dan Sains Pengurusan. kedua - Asasi Sains Kemanusiaan . walaupun aku tak nak kos kedua ni , aku tetap pohon . haihh . 

And guess what ? take a look on this print screen :)


I got it ! 
tapi , disebabkan ini lah perasaan aku berkecamuk. apa yang aku rasa serba tak kena . aku mengharapkan pilihan pertama , Asasi Ekonomi dan Sains Pengurusan . tapi dapat Asasi Sains Kemanusiaan . bersyukurlah Farah ! Redho saja . memang , sekian lama aku memujuk hati aku . 




Kolej Matrikulasi Johor ( Perakaunan )

sebelum keputusan IPTA di umumkan lagi , aku dah yakin untuk ke KMJ . borang dah diisi . Otograph dan Cop Jkkk telah tercalit di borang tersebut . Yuran dah dibayar . segala keperluan dah di sediakan . memang exited sangat aku nak ke Matrix .

banyak yang aku dengar tentang keburukan Matrix . sangat tinggi risikonya . sanggupkah aku menempuhinya? 

-Kat situ study start 8 pagi sampai 5 petang . Kau sanggupkah ?

-Kat situ kena struggle betul2 . tak leh nak rehat ahh .

-Matrix kau kena pastikan yang kau dapat pointer tinggi . atas dari 3.5 .

-Matrix tak jamin dapat masuk Universiti yang kau nak lahh . tambah2 UIAM .

-Matrix susah nak masuk Universiti dan Course yang kau nak . banyak manusia lagi yang nak compare dengan kau . STPM ade lagi .

memang betul semua yang aku dengar tuh. Aku tahu . tapi setelah aku kaji sepenuhnya , susahnya sama je dengan asasi . both aku perlu struggle . kalau malas , ape pun tak jadi . walau amik Diploma sekalipun .

disebabkan terlalu buntu samada untuk meneruskan niat aku ke KMJ atau berpaling arah ke UIAM , aku tanya Pak sedare aku keburukan dan kebaikan UIAM . Pak Google hikhik .

habis group dalam FB aku join. dan ramai jugak laa senior2 UIAM aku add dekat facebook . for what ? untuk tanye soalan lahh hahas . dengan muka yang tak tahu malu tanye itu dan ini . apa yang aku nak tahu sangat hanyalah tentang Pertukaran kos .aku akan ke UIAM jika aku dapat tukar kos .  

setelah dikaji  dari blog ke blog , dari seorang ke seorang senior , dari satu group ke group yang lain , permohonan pertukaran kos memang boleh di situ . kenapa tak nak sangat Human Sceince ni , teruk sangat ka ? bukan . aku telah kaji tentang kos ini . 

Ya Allah , prospek pekerjaan bagi kos ini sangat luas . banyak bidang yang mungkin boleh diceburi . tapi , tiada kaitan dengan matlamat hidup aku . so kenapa aku mesti pilih kos yang tiada kaitan dengan matlamat aku ? yakin kah aku akan terus berusaha untuk terus berjaya? berjaya untuk apa ?

memang , aku tak seperti orang lain. mereka merebut peluang yang ada didepan mata kerana mereka yakin , mereka boleh sesuaikan diri mereka dengan peluang itu . aku ? aku  nak lakukan sesuatu yang menyeronokkan aku . supaya aku tidak menyesal sepanjang hidup aku . nonsense kan ? tapi itu aku .

OK . UIAM pilihan aku dah diorang kata boleh tukar kos . print surat tawaran serta beli baju dan barang2 keperluan lain . Namun hati aku tetap gemuruh , perasaan masih berkecamuk , tidak yakin. Kata sahabat aku " Istikarah lah . kan Allah dah kate , tanye Dia bila tak tau nak buat pilihan . Caranya Istikarah " . aku meneruskan lagi istikarah aku.

mungkin keputusan aku salah .jadi aku tanye balik senior UIAM . boleh kah pohon UIAM selepas matrix . Alhamdulillah , dia beri penjelasan yang sangat padat untuk aku . sangat panjang dan jelas . mungkin UIAM bukan jodoh aku lagi . dan aku redho jika aku tidak diterima ke UIAM lepas matrix . kate nak kejar matlamat . jadi kejarlahh , cuba capai matlamat tersebut . UIAM itu hanya impian . 

tapi sekarang, dah banyak nasihat yang aku terima . 

Farah , kuatkan imann bila berada ditempat orang .
Farah , jangan terlalu sosial . 
Farah , kejar matlamat kamu . jaga batasan pergaulan dan syariat kamu .
Farah , insyaAllah jumpa di Universiti nanti . UIAM mungkin hikhik .
Farah !! 4Flat okehh ! hahaha .


InsyaAllah sahabat . hehe :)

so , aku bakal penuntut Kolej Matrikulasi Johor . Daftar 27Mei2013 . amek kau , raya nanti nak gi shoping kain baju kat Tangkak sampai muntah . nak enjoy kat Legoland puas puas . Nak pegi Singapura jugak . hahas . (sekadar sedapkan hati sendiri sebab nak tinggal rumah untuk masa yang lama dengan jarak yang jauh huhu )


p/s : Allah tak berikan apa yang kita mahu . Dia berikan kita , apa yang kita perlu :)









tak nak comment pon like jer boleh . hee ~

temuduga PISMP : a little experience , a lot of lessons .



Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada non-muslim yang bace entry ini :)


semangat berkobar kobar nak tulis entry pasal interview tadi . first experience ,tak de lahh teruk sangat . disebabkan IPG Dato' Razali tu agak jauh , aku bertolak seawal 6.30 pagi lagi . awal la kot. hikhik.

actually aku tak rase nervous langsung tadi . yakin pun tak jugak . aku pergi tanpa membawa apa-apa perasaan .hanya membawa hati yang mati , tanpa rasa dan jiwa . cehh . INSAK tak de laa susah macam aku bayangkan . soalan yang lebih kurang statement . dan kita hanya jawab setuju atau tidak setuju . 135 soalan dalam masa 30minit .

aku sesi kedua interview . sebelum masuk bilik interview , kami diberi sticker untuk tulis name dan 'tepek' dibaju . (u know what is tepek? tepek is a verb . it means lekatkan . hahaks :D) . kemudian dokumen2 penting kami di serahkan kepada penginterview tadi . setelah selesai semuanya baru lah kami dipanggil masuk ke bilik C .

baiklahh . aku masuk kebilik tersebut masih tanpa apa2 perasaan . penginterview tuhh baik sangat , aku tak rasa ape-ape laa . duduk , betulkan badan , dan pandang mereka berdua . seterusnya dia mula bertanyakan soalan . 

" kenapa nak jadi cikgu Matematik . kenapa tak jadi cikgu lain ? berapa gred ADDMATHS dan MATH ? "

semua orang jawab , " kerana saya minat subjek Matematik sejak kecil lagi . saya suka buat soalan matematik dan bla bla bla  "

aku ? aku jawab sejujurnya . dan of course lahh yang jujur ni lain dari yang lain . hahas . 
" kerana subjek Matematik adalah subjek yang lebih senang berbanding subjek-subjek lain ." it means bukannya aku minat sangat matematik macam mereka .

dan setelah mereka memberitahu gred maths dan addmaths mereka , aku sedikit merendah diri . ye lahh , aku sorang je yang dapat B addmaths . diorang semua A+ dan A- . wuuwuuuwuuu , tapi budak kat tepi aku tuhh kurang ketinggian . so aku masih boleh merasa tinggi diri kot hikhikhik.

kami diarahkan untuk tengok video dalam lap top mereka . dan soalan seterusnya yang ditanya berkaitan video tersebut 100% .

tapi bila mereka tanya soalan seterusnya ,jiwa aku kacau . bukan ke tadi aku dah tinggal semua perasaan ni kat rumah ? hak sapaa laa mai jangkit kat aku nii . nervous gilaa saat itu . tapi aku ikut nasihat kawan aku , CONTROL MACHO . hahas , tak boleh ahh nak control ayu , silap silap tak keluar suara ni , ayu sangat . hehe :)

disebabkan aku tergolong dalam kalangan pelajar yang bijak so setiap soalan yang di ajukan mendapat bertubi-tubi jawapan . dan aku ? ahhhh , kering otak . ape yang aku nak jawab diorang dah jawab . bertambah laa nervous aku lepas tuu . so aku jawab je ape yang aku nak kate walaupun jawapan yang same dengan mereka . 

soalan-soalan seterusnya , aku berusaha untuk menjadi orang pertama yang menjawab setiap soalan . hahaha . tak sangka yg aku boleh confident sampai begitu sekali . confident nak jawab first je laa . tapi masa tengah jawab tuhh , ayat tongkang tebalik . tak sangka BM aku lagi teruk dari BI dan grammar aku tok sahh kata laa . 

saat itu aku terfikir , " ehh sejak bilaa pulak aku gagap ?" .

EYE CONTACT ? hahaha . lupakan pasal benda nii . aku hanya tengok mata dia time dia tanye soalan. mase tengah jawab soalan , aku akan tengok ke tingkap belakang atau ke tangan mereka . tak pe , mungkin dia faham dengan BODY CONTACT aku . body contact yang keterlaluan . kaki aku tak henti bergerak dan memang tak boleh dihentikan tambah-tambah mase aku tengah bercakap . jika kaki ini berhenti dari bergerak , nescaya mulut aku akan kaku dan tidak dapat mengeluarkan suara . kaki tu yang push out suara aku . hahahaha mengarut lagi .

ada dia tanye soalan , " kita sudah sedia maklum bahawa pelajar di pedalaman agak malas contohnya seperti menghafal sifir . jadi bagaimana cara anda untuk mengatasi masalah ini "

yeah seperti biasa , aku akan angkat tangan first untuk menjawab soalan .(percayalah dgn perbuatan aku yg aku sendiri tak percaya aku akan lakukannya tp aku dah lakukannya ) .

dengan sedikit keyakinan, " saya akan tetap membantu mereka sehingga mereka mampu mengingati sifir2 tersebut . saya juga akan cuba Mencipta formula baru mungkin seperti nyanyian (saat ini aku teringatkan Gwiyomi hahaha) dan cuba untuk memotivasikan mereka supaya sedar bahawa ilmu itu sangat berguna bagi mereka . takkan mereka nak tinggal selamanya di pedalaman dan tidak mahu menjadi seorang yang berjaya seperti orang lain . jika bukan mereka siapa lagi yang boleh membuktikan bahawa masyarakat pedalaman juga boleh berjaya." begitu lahh lebihh kurang . ayat sebenar sangat lintang pukang dan tidak seperti ayat . hahaha :D

tetiba salah sorang dari penginterview itu ketawa dengan jawapan aku . lantas berkata :

"awak nak reka formula sendiri ke ? nak reka yang baru ? hahaha "

ahhh korang ,tolong rase sendiri ape yang aku rase saat dia tanye macam tuu . dengan muka yang Super Evil. cis rendahkan kebolehan aku yerr. aku buat Gwiyomi sebagai contoh kang baru tahuu .

dengan keyakinan yang semakin kurang . " Ya ." dan tunduk kebawah . memang FAIL !

dan soalan-2 selepas tu berjalan seperti biasa . aku lahh salah sorang manusia yang bercakap gagap dan BM yang tahap E kot . kenapa mesti saat ini aku gagap . they keep asking about the video , dan akhir sekali dia suruh kami buat kesimpulan berkaitan video tersebut . 

sebenarnya , jika 10 soalan yang di tanya kpd kami jawapan kami mesti lebih kurang same dan tak sah kalau tak cakap yang " hidup di pedalaman agak sukar dan mempunyai banyak kekurangan kemudahan pengangkutan dan bla bla bla . " begitu jugalahh kesimpulan kami . aku rase macam aku je yang senyum saat di interview tuhh . orang lain semua serious dan nampak yakin dengan jawapan mereka . aku ? kadang-2 ketawa dengan jawapan aku yang tah pape dan ayat yang lintang pukang . ohhh -.-'


yeee , aku memang tak serious dengan IV ni . aku menghadirinya kerana aku ingin merasa pengalaman di interview . menjadi guru bukanlahh cita-cita aku . dan aku sebolehnya tidak mahu jadi pendidik . itu bukan sesuatu yang aku kejarkan . tapi andai itu rezeki aku dan sudah tercatat bahawa itu pekerjaan aku , aku redho .

so , sesiapa yang nak pergi interview tuhh sila kumpulkan keyakinan anda . jangan jadi seperti aku . terkena serangan hendap si gagap ketika di bilik interview . hehe . good luck semuo ! hehe ^_^




tak nak comment pon like jer boleh . hee ~

Yakin , Sahabat dan Ujian . ohhh , betapa indahnya hidup ini .


assalamualaikum .


Tidak pasti kenapa aku tetap ingin menulis di blog sedangkan borang interview masih belum di tulis dan di isi . mungkinkah kerana sekelumit rasa ketidakyakinan yang hadir ke dalam lubuk hati aku yang paling dalam ini kerana terpaksa menghadiri interview tanpa seorang teman sekolah . di tempat yang tidak di kenali , tanpa sebarang pengalaman interview sebelum ini ? 

Mungkin , sebab YAKIN itu yang terlalu jauh dengan aku . 
lalu bagaimana aku boleh terus hidup tanpa keyakinan dalam diri sebelum ini . aku sendiri tidak pasti . 

Barangkali kerana aku punya sahabat yang hebat. mereka mengumpul sedikit dari keyakinan mereka dan berikan terus kepadaku . supaya aku lebih kuat dan punya semangat untuk meneruskan hidup lagi . 

Benar , aku hidup kerana adanya mereka . aku berjaya berkat dari tiupan semangat dan hasil keyakinan yang diberi mereka kepada aku dulu. DULU , saat aku jatuhh kecundang kerana terlalu taksub dan tunduk dengan perasaan sendiri .

Ummmpphh . terlalu banyak jasa mereka ke atas aku. takkan aku lupakan setiap nasihat yg pernah aku dengar dahulu.kini , aku perlu kumpulkan sendiri keyakinan itu .menyeru rasa itu menghampiri aku. dan tidak lari tika dia sudah dekat denganku. tapi bagaimana ? 


------------------------------------------------------------------------------------------


Semalam , aku berbual dengan seorang yang agak ku kenali . sudah lama tidak berhubung dengan dia . rindu untuk terus mengetahui apa yang dia temui sepanjang hidup dia . mungkinkah orang seperti ku lagi ? hahaha :D

Tidak . hidup dia banyak berubah . baguslahh . sama seperti aku .

Kami berkongsi kisah hidup kami , dan YA ALLAH . ternyata begitu berat ujian yang terpaksa di lalauinya . Sakit , Dianayai oleh kawan sendiri, Kewangan, Kasih sayang dan tak lupa Cinta terhalang . Allah . semua itu dengan sekali rasa saja . bagaimana dia boleh terus kuat ? KAGUM. dan aku tahu , dia kuat kerana tidak mahu melihat orang yang disayanginya terus lemah . 

Kalau aku pasti tidak mampu menahan semua rasa itu . aku tahu , aku lahir dari keluarga yang sudah agak senang. dan aku tak pernah kenal erti kejatuhan . oke, even aku dapat nombor last dalam kelas aku tahu aku tidak jatuh.tapi aku yang tak ingin naik.dan aku tahu saat itu aku tidak berusaha . lalu , kenapa mesti mengeluh dengan sesuatu yang tidak pernah aku usahakan ? 

Ya , Berjaya itu bukan kerana kamu selalu cemerlang dalam peperiksaan sahaja. Berjaya juga adalah tika kamu boleh BANGKIT dari kejatuhan . 

Aku sangka , aku sudah kuat setelah di uji dengan begitu berat Tahun lepas. tahun aku ambil SPM . tapi sangkaan aku meleset . hidup aku mungkin masih panjang, dan banyak lagi ujian yang harus aku lalui. tambahan pula bila aku study di luar negeri .

Ujian yang pernah aku lalui itu masih tidak cukup berat lagi . Allah mengetahui segalanya . dan mungkin bila tiba masanya , Allah menguji setakat mana aku beristiqamah dengan segala niat yang telah aku pasang sedikit demi sedikit ini . untuk menjadi seorang muslimah seperti sahabat sahabatku yang lain . Allahuakbar ! 




Lihat sahaja sekarang , aku masih mahu mengeluh dengan apa yang aku ada . sedangkan orang lain lebih susah dari aku . hanya kerana tiada teman ke interview aku sudah berasa lemah . hanya kerana tidak tahu bagaimana perlu dipupuk keyakinan itu aku terus gundah gulana .sedangkan dia , boleh terus berdiri tanpa ada sahabat sehebat sahabat aku . 

astaghfirullahalazimm Farah . kamu kata kamu muhasabah diri . tapi benarkan apa yang kamu muhasabah itu ? atau sekadar terdetik di hati tanpa bermuhasabah diri ? Allah .


notahati : Hidup ini Memang Terlalu Indah Dan Luas Untuk Diterokai . Lalu Kenapa Mesti Melatah Dengan Ujian Yang Hadir ? Tanpa Ujian Kita Tidak Mengenal Diri Sendiri dan Kita Takkan Jumpa Di Mana Keindahan Sebenar Hidup Ini :)



tak nak comment pon like jer boleh . hee ~