ASSALAMUALAIKUM !
Segala kesulitan harap di maafkan . Blog masih dalam penyelenggaraan. Thanks :)
♬ jagiya farah ◕ ‿◕ ♬: January 2013


Pages

kenapa kita tak mampu nak berubah ?



assalamualaikum , HYE .



semalam aku ade terfikir  , kenapa lah kita susah sangat nak berubah . maksud berubah aku ni dari semua aspek yg baik-2 lahh . terutama bab perempuan dan pakaian . setengah lelaki suka sangat kutuk perempuan kalau pakai sendat sikit. tapi ade jugak laa yg suke perempuan pakai seksi seksa tuh .

setakat yg aku tahu , perempuan ni sangat emotional . memang lahh aku tahu sebab aku perempuan dan FAKTA ni memang semua orang dah tahu . hihiks . 

ape yg aku nak cakap kat sini , perempuan mudah nak terima nasihat dari orang yg dia sayang . maksud aku KEKASIH dia lahh . betul tak ? masalahnya , si KEKASIH ni sendiri yg nasihat benda yg salah . sebab tu sekarang banyak lahir anak luar nikah . kan kan ?

cuba kalau kekasih dia tu suruh dia pakai pakaian elok dan tutup aurat , tak mustahil perempuan tu berubah . at least dia akan tutup aurat , yg tak pakai tudung ,nanti dia pakai tudung . tak gitu ?

mesti ade yg kata , macam tak ikhlas je buat macam tuh , tutup aurat sebab pak we dia . bukan couple tu haram ke ?

pada pendapat aku lah , memang mula mula tak ikhlas . tapi kalau lama2 dia terbiasa dengan tutup aurat , semua tuhh akan jadi ikhlas dengan sendiri kan ? then bila hati dah ikhlas ke arah semua tuh , dia dah boleh fikir pasal dosa couple . 


--------------------------------------------------------------------------------------------------


tapi kawan pun penting jugak dalam hal ni . especially bila si kawan ni nak berubah . tapi ikut pengalaman aku , kawan lahh yg banyak membantutkan niat sesorang ni nak berubah . aku pernah mengalami hal ni .

situasi 1 :

esah ni pelajar sekolah biasa . dia tak de lah jahat sangat walaupun tak baik . dia memang selalu pakai tudung walaupun baju lengan pendek . suatu hari dia hang out ke bandar pakai baju kurung , hand guard dan sarung kaki . macam alim je kan ? so kawan dia pun sound lahh die . 

kawan : eh , apesal kau tetiba pakai macam ni ? nak mati ke ? hahahahak :D

esah : tak de lahh . saje je nak tukar fesyen (senyum kelat ) .

kawan : eleh ye lahh tu , kau ade scabish ehh ? lepas tuhh cover dengan handguard . ye tak ? hahahahaha (devil laugh punye ) .

esah : tak de lahh :(

p/s : patah semangat esah bila kawan sendiri cakap macam tuh . ye tak ? 

esah patut jawab : tah laa ,takut pulak aku nak masuk neraka . aku ni pun bukan nya kebal macam kau . hihik :)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

situasi 2 :

aku bg name budak ni MINOS ek . cool tak ? hahaha :D

minos ni pelajar sekolah agama tapi disekolah dia kurang berdisiplin . bila habis form5 dia start pakai purdah . bila terserempak dengan geng dia kat luar , dia tegur diorang . semua geng dia terkejut .

geng : kau pakai purdah ? dah tobat ke ? hahaha :D

minos : tak de lahh , aku suka tengok orang pakai purdah dengan jibab labuh dan jubah . nampak manis je . 

geng : itu diorang lahh , bukan kau . hahahaha :D

minos : habis tuh tak kan lah aku pakai macam ni pun tak boleh . menyusahkan kau ke ?

geng : errr , tak pun . bila pulak aku kate tak boleh ? go on lahh . tapi setahu aku orang pakai purdah tuhh sebab dia terlalu cantik . takut ada yg tergoda . tapi kau ni . . . . ?? ( muka berkerut )

minos : ( toleh muka kebelakang sambil gigit bibir . tahan sebak sebab kena kutuk dengan geng sendiri .)


-------------------------------------------------------------------------------------------------


semua situasi kat atas tuh same je kan ? kenapa kita nak kutuk sesorang yg nak berubah ? ade dia menyusah kan kita ke ? atau ape yg dia buat tuh salah dari hukum syarak ? well , kite semua kan islam . takkan nak bagi alasan sakit mata memandang , atau ' nampak pelik laa kau pakai macam ni ' . pelik sebab tak dipupuk . 

cuba kalau semua muslim di negara ni berpakaian tutup aurat . then sorang muslim ni freehair . mesti yg freehair ni nampak pelik kan ? sebab tak de yg pakai macam tuh . hhaaa ! tak same ?

ape yg buruk itu lahh yg menjadi ikutan . yg baik itu ditinggalkan . semua terbalik dalam dunia hari ni . aku bukan ustazah dan aku pun tak de langsung cita cita nak jadi ustazah . tapi ape yg aku tulis dalam blog aku ni sekadar pandangan aku terhadap masyarakat kita hari ni . termasuk aku sendiri . 



TAKEANOTE : sekadar renungan bersama :)








tak nak comment pon like jer boleh . hee ~